Raimon Panikkar

el sitio oficial

ITINERARI VITAL i INTEL·LECTUAL

 

 

6. La vocació d’escriure de Raimon Panikkar

L'abundància i riquesa de coneixements i pensament de Panikkar, units a una bona formació literària i un estil suggestiu, creatiu i precís —exigent fins a l’obsessió amb la precisió lingüística— és palesa en els seus nombrosos escrits: prop de 60 llibres publicats, amb traduccions a les més diverses llengües i prop de mil cinc-cents articles en revistes i altres publicacions periòdiques.

Fou un dels fundadors d’Arbor (CSIC, Madrid) i membre del consell d’altres publicacions com ara: Journal of Ecumenical Studies (Filadelfia, EUA), Jeevadhara (Kottayam, India), The Journal of Dharma (Bangalore, India), Classics of Western Spirituality (New York, EUA), etc. Raimon Panikkar és un pensador profundament compromès amb la manera de posar per escrit les seves investigacions i pensaments, vet aquí el seu amplíssim catàleg de publicacions. Ell mateix ha explicat que aquesta és una tasca fonamental en la seva vida i el que pretén amb ella:

No escric sobre mi mateix, sinó que escric jo mateix… Jo mateix sóc allò de què escric i escric com un que parla.
Recordo un antic ideal: cada paràgraf que escrivís, si fos possible cada frase, hauria de reflectir tota la meva vida i ser una expressió del meu ésser. Hom havia de poder conèixer tota la meva vida a partir d'una sola frase, tal com hom pot reconstruir tot l'esquelet d'un animal prehistòric a partir d'un sol os. El que aquí em motivava era la interdependència simbòlica de tot el vivent. Una única paraula, el logos, expressa l'univers sencer. Cada paraula meva havia de ser igualment un símbol de tota la meva vida...
Per què escric?… En comptes de “viure la vida coma diversió” o de “fer el bé” a alguna persona, em sotmeto a una disciplina estricta adreçada a acabar alguns dels meus escrits…
Per què assumeixo la dura disciplina d’escriure?... No escric per influir persones, ni tampoc per cultivar un art, encara que això estaria més a prop de la veritat. Escriure és, per a mi, medecina i al mateix temps moderació, ordre per al món. Escriure és, per a mi, vida intel·lectual, que vol dir també existència espiritual... participació en la vida de l’univers, prendre part en la simfonia còsmica i divina a què també som convidats els mortals… per això, escriure és per a mi un acte religiós… L’escriure em permet d’aprofundir el misteri de la realitat i m’obliga a fer-ho… Escriure implica pensar, però també forjar pensaments, polir-los, guarnir-los... (Invitació a la saviesa)

No és fàcil catalogar i classificar l'obra de Raimon Panikkar pel procés complex d'elaboració dels seus llibres. El material de gran part d'ells va aparèixer abans, de manera parcial i amb diferents variants, en articles de revistes; fins i tot els mateixos textos o de molt semblants apareixen amb títols diferents en edicions posteriors. Panikkar mateix ha assenyalat que reescriu els seus textos “sis o més vegades”, i que també els “deixa descansar” durant anys, per a reprendre'ls després i incloure'ls en algun nou llibre, mantenint aquelles posicions d’anys enrera des de perspectives renovades. Es tracta d'un autor atractiu, creatiu, i dens, però difícil de tancar en un esquema.

*1. Un home excepcional. La quàdruple identitat de Raimon Panikkar

*2. Un origen multicultural i multirreligiós. De Barcelona a Roma, passant per Bonn, Madrid i Salamanca (1918-1954)

*3. L’Índia. Simbiosi cristiano-hindú-buddhista. La trobada amb Monchanin i Le Saux (1955-1966)

*4. La docència universitària a California (1966-1987)

*5. El retorn a les seves arrels catalanes per completar el seu cicle vital

*7. Diversos Panikkar o continuïtat en la diversitat?

*8. Activitat com a conferenciant

 

«Me’n vaig anar cristià,
em vaig descobrir hindú i torno buddhista,
sense haver deixat de ser cristià»